Jägarutbildningen 7:e-11:e juni 2017

Det stärkande sommarregnets moln skingras över Lienshyttans Herrgård och Jonas Vildmarks Bushcraft Center, då juni månads jägaraspiranter samlas på gårdsplanen för att inleda fem intensiva dagar med målet Jägarexamen. Stämningen är glad och förväntansfull. Efter en tids hemmastudier av kurslitteraturen skall nu kunskaperna manglas, kryddas och sättas på prov. Allt med en bushcraftinramning i Bergslagens fridfulla skogar.Jonas Vildmarks Jägarutbildning med Jägarexamen på Lienshyttans Herrgård
samarbetar med båda de svenska jägarförbunden vilket ger en mycket bred kurs
Med maxantalet 6 deltagare per tillfälle säkerställs även den pedagogiska kvaliteten,
tack vare små och intima grupper av kursdeltagare.Lienshyttans Herrgårds huvudbyggnad sedd norrifrån. Drängstugan skymtar till vänster i bild. 
Foto: Carlsson Ring


Alla sex kursdeltagare har inkvarterats i gårdens anrika drängstuga och bjuds därefter på väldoftande hembakt och värmande kaffe i Ateljéns föreläsningssal. I kursavgiften ingår rustikt boende i sköna sängar och ljuvliga hemlagade måltider från herrgårdsköket, baserade på lokala råvaror. Några av deltagarna denna kursomgång känner varandra redan sedan tidigare och några blir nya vänner för livet.Maten är en viktig del under intensiv utbildning. 
Den hemlagade maten bidrar även självklart till hela upplevelsen.
Här inmundigas en stärkande lunch inne i Orangeriet.De få timmar sömn som fås under intensivkursen måste vara förstklassig. 
Därför är Drängstugan utrustad med 6 st moderna och bekväma sängar. 


Kursintroduktion
De inledande föreläsningarna handlar om vad som, teoretiskt och praktiskt, krävs för att bli en svensk jägare i dag. Och även om detta just nu kan upplevas utmanande så är ändå teori- och praktikexaminationen för Jägarexamen endast en liten del, en biljett in till en ny värld, av livslångt lärande som Jägare.Föreläsningarna avlöser varandra inne i Ateljén. 
Grupparbeten och diskussioner är en viktig pedagogisk del under utbildningen.


Välfyllt program
Nu är kursen igång och det välfyllda programmet bjuder på ämnen som; viltkunskap, jaktens historia, eggverktyg, eldkunskap, säker vapenhantering, vapenteknik, vapenunderhåll, vapenlagar, skjuttaktik, skjutövningar, överlevnad, jaktetik, jaktkultur, spårning, navigering, jaktsäkerhet, tillvaratagande av vilt, ... Allt ovan varvat med summeringar, rövarhistorier och egen tid för inläsningÄlgbanan; en viktig del av den praktiska examinationen för högvilt. 
Men ännu viktigare; ett fantastiskt verktyg för att kunna avlossa ett tryggt eventuellt andra skott
på ett löpande vilt.Stort engagemang och fokus hos deltagarna under lerduveskyttet. 
Ett skytte som är både nyttigt och fantastiskt roligt.Ingen dötid här inte!
De dedikerade kursdeltagarna tillvaratar varje paus på skjutbanan, genom att 
plugga teori i de olika jägarexamensappar som i dag finns att tillgå på marknaden.Påfyllning av välförtjänt kaffe och hembakt ute vid skjutbanan,
som ligger ett stenkast från gården.


Teoriexaminering
På utbildningens fjärde dag är det dags att skriva teoriprovet. Innan den tillresande Examinatorn från förbundet anländer till gården så ägnar vi hela förmiddagen till gemensam öppen diskussion och utredande av eventuella kvarstående frågetecken vad gäller teorin. Då väl skrivningen dragit igång råder nervpirrande tystnad, endast pennornas dova knackande mot pappret hörs i provsalen. Efter rättning och summering fylls rummet av idel breda leenden då samtliga deltagarna lyckats att få godkänt på teoriprovet, och i och med detta nu kan gå vidare till morgondagens praktiska prov.

Skjutexaminering
Dag fem och Jonas Vildmarks Jägarutbildnings sista dag. Alla deltagarna har nu flitigt kämpat på intensivt under fyra långa dagar, men humöret är fortfarande på topp och alla är taggade inför de avslutande skjutmomenten. Teorin avklarades i går och nu är det dags för prov i säker vapenhantering. Samtliga deltagare klarar även detta moment galant, så nu går vi vidare till lerduveskyttet. Efter att småviltsskyttet är avklarat återstå endast klass-1-vapenmomenten, precision och älgbanan.

Glad diplomutdelning
Vi på Jonas Vildmarks Jägarutbildning har som första prioritet att våra deltagare skall ta med sig så mycket användbar kunskap som möjligt då de lämnar Lienshyttans Herrgård efter avslutad kurs. Därför känns det fantastiskt bra att samtliga sex, av denna kursomgångs flitiga elever, klarade samtliga examineringsmoment, inklusive högviltproven (älgbanan), och nu kan påbörja sin givande resan mot att bli en riktig Jägare... Grattis!Junikullen av nyexaminerade Jägare på Lienshyttans Herrgård, Jonas Vildmark Bushcraft Center.
Trevlig Skitjakt på er!


Nästa tillfälle för att gå Jonas Vildmarks Jägarutbildning är 18:e-22:a oktober 2017.
Läs mer och boka in dig genom att klicka HÄR.