Kniven Doer - design Jonas Vildmark

Doer är namnet på en knivmodell som Jonas Vildmark (Jonas Landolsi) har designat och låtit det välkända svenska knivmakarföretaget Karesuandokniven tillverka. Kniven finns endast i en mycket begränsad upplaga om 46 st handgjorda knivar där varje kniv bär ett unikt serienummer på knivbladet. Denna mycket kapabla och smidiga lilla kniv har givits stilrena, tidlösa och praktiska linjer för att, i rätta händer, få de flesta uppgifter gjorda i din vardag. En vardag som förhoppningsvis spenderas, till stor del, ute i stärkande skog och mark.

Jonas förkärlek till kortbladiga knivar, väl tilltagna handtag samt att bära sin kniv runt halsen, gjorde att han ville ha en lätt kniv, med litet blad och ett rejält handtag. En kniv som alltid hänger med runt halsen behöver vara lätt och smidig. För att hålla nere vikten samt för att få en slimmad kniv att hänga på bröstet gavs det symmetriska handtaget en oval, på gränsen till platt, form (sett bakifrån). Detta blev en balansgång då ett för platt handtag efter en stunds arbete riskerar att trötta ut brukarens hand. Handtagets största massa återfinns i handtagets bakre del för att erbjuda ett bekvämt bakåtflyttat grepp. Övergången mellan handtag och blad möjliggör ett bekvämt framflyttat grepp.

Valet av bladstål föll på det väl beprövade svenska rostfria Sandvikstålet 12C27. Detta då Jonas till stor del nyttjar Doern till lägersysslor som täljande och matlagning, vilket betyder att kniven ofta rengörs av hygieniska skäl, mellan sysslorna.
Slidan är av rak design och har en integrerad nackrem för dig som vill bära din kniv hängandes runt halsen. För tillfällen då kniven önskas bäras hängandes i bältet virar du in remmen eller kortar av den permanent.

Kniven Doer kan endast köpas via Jonas Vildmark. Så om du är intresserad av att äga en av de existerande 46 Doer-knivarna, boka in ett besök på Jonas Vildmarks Bushcraft Center på Lienshyttans Herrgård för att titta närmre på knivarna, eller beställ ditt exemplar genom att kontakta Jonas Vildmark HÄR.
Specifikationer
Knivdesigner: Jonas Landolsi, Grundare och Chefsinstruktör på Jonas Vildmark
Knivmakare: Karesuandokniven, Sverige
Antal tillverkade: 46 st
Tillverkningsår: 2017
Bladstål:  Rostfritt Sandvik 12C27 med hårdhet 57 HRC
Bladlängd:  75 mm
Bladtjocklek:  2,5 mm
Bladbredd:  18 mm
Eggprofil:  Skandinavisk enkelegg (Scandi Grind)
Handtagsmaterial:  Infärgad masurbjörk och mässing
Handtagslängd:  110 mm
Bärsystem:  Rak slida med extra lång bärrem
Slidmaterial:  Nötläder med ett plastinlägg för ökad säkerhet
Knivvikt: 58 g
Pris: 1500 SEK   Just nu 10-årsjubileumspris 1350 SEK
Då kniven är handgjord kan ovan mått variera något.

Doern har numera även en egen sida på Facebook, besök den gärna genom att klicka HÄR.


In English