Vårbockjakt i sköna maj

Plats: Broddbo, Sala kommun, Sverige
Tid: 1:a maj

Sköna maj, välkommen till vår bygd igen! ...som vår gamle finlandssvenske vän Johan Ludvig Runeberg skulle ha sagt. Och jag instämmer... Jag firade i år Valborg i Salaskogarnas fridfulla vårskrud.
Med tunn is på vattenpölarna och bubblande orrspel i skogen smög jag mig ut i gryningen för att försöka överlista vårbocken. Han stod och betade långt upp på ett hygge och då tyvärr vinden vände till min nackdel upptäckte han mig och jag blev utskälld efter noter under hans flykt norrut.
Efter ytterligare en stunds smygande... två steg, stanna, lyssna, titta i handkikaren, tre steg till... upptäckte jag en vacker get lugnt betandes 100 meter in bland träden. Jag blev stående studerande hennes tysta rörelser under en lång tid. En fin stunds reflektion tillsammans med ett makalöst djur i en magisk miljö. Tyvärr slöt aldrig någon bock upp med henne, så jag fick smyga vidare.

Efter ett tag möts jag av en kraftfull tjädertupp som blockerar min väg med sitt spel. Jag bockade tacksamt för den magnifika uppvisningen då han till slut tog sitt uppflog.

Timmarna går och mina steg med den. På tillbakavägen lyckas jag åter igen störa den misstänksamme bocken, som nu återvänt längre ner i hyggeskanten. Han tar till galopp och stämmer åter upp i kraftfullt skällande valborgsång.

Solen är nu varm och välkomnande på vår bygd igen. Frukosten vid brasan smakar extra gott efter en sådan här magisk majmorgon. Ser fram emot att få återse vårbocken en annan dag.
In English