Vildmarksmässan 2017 - jakt, överlevnad och bushcraft på Camp Vildmark

Plats: VildmarksmässanStockholmsmässan, Älvsjö, Sverige
Koordinater: 59.277644, 18.015208 (lat, lon)
Tid: 3 dagar under mars månad (10:e-12:e mars)

Åter igen dags för Vildmarksmässan i Älvsjö och vi är mycket glada för att Jonas Vildmark även i år fick möjlighet att bidraga, och förhoppningsvis inspirera, under mässan. Förra året (2016) var det premiär för konceptet Camp Vildmark, en aktivitetsmonter som erbjuder föreläsningar och kurser inne på mässområdet. Efter succén med Camp Vildmark så utökade i år mässan montern med ännu mer yta och innehåll. Exempel på pass som du som besökare kunde boka in dig på var: turplanering, första hjälpen, höghöjd, torka mat och mycket annat. Det är det flitiga och trevliga gänget i företaget Swett som arrangerar Camp Vildmark i samarbete med Vildmarksmässan. Så självklart tackade jag glatt Ja då vi fick förfrågan om jag kunde dela med mig av mina erfarenheter av bushcraftämnen som jakt, överlevnad och fältmässig slöjd. .


Foto: J. Björkegren


Nedan följer korta beskrivningar av de fyra olika olika passen jag höll under mässhelgen.

Jakt - att bli jägare (Jägarexamen - intro)
Då intresset för vår svenska jakt ökar stadigt så ville vi hjälpa dig som går i tankar på att ta din Jägarexamen. Vi gick igenom vilka moment som ingår i Jägarexamen och vad du behöver tänka på under din väg mot att börja jaga.
Bushcraft - fältmässig slöjd (Bushcraft - intro)
Detta pass var en workshop där vi berörde det spännande området inom bushcraft: Eggverktyg och Tälja. Efter en genomgång av de olika eggverktygen (kniv, såg och yxa) och hur man hanterar dessa på ett säkert vis, fick deltagarna i lugn och ro chansen att öva på sina tekniker samtidigt som de skapade sitt egna träalster.

Överlevnad - psykologi och fysik (Överlevnad - grund)
Överlevnad handlar till stor del om psykologi, hur du som person tacklar motgångar rent mentalt. En annan del är fysik, hur din kropp reagerar under extrema påfrestningar. Detta var en föreläsning som berör de två absolut viktigaste aspekterna av överlevnad under extrema förhållanden i vildmarksmiljö, det mentala samt kroppen.
Överlevnad - taktik (Överlevnad - fortsättning)
Dina taktiska val, i en extrem överlevnadssituation i skogsmiljö, är avgörande för hur dina chanser att klara dig på ett bra sätt ökar. Aspekter som planering, signalering och navigering i kombination med att känna sina egna begränsningar är avgörande för säkra val under stress. Under detta fortsättningspass, som endast hölls en gång under helgen, blev det mycket intressanta samtal med publiken,

Vi är mycket glada för denna kreativa och givande helg på Vildmarksmässan. Vi fick chansen att träffa så många inspirerande personer och föra så många spännande diskussioner, dels om överlevnad, jakt, eggverktyg och bushcraft, men även friluftsliv generellt. Vi vill rikta ett extra varmt tack till alla i Swett-montern samt Vildmarksmässan. Vi hoppas att Camp Vildmark kommer att fortsätta utvecklas så att vi även framöver får chansen att sprida kunskap och inspiration om vår fantastiska natur!

Besök även gärna Jonas Vildmark på Facebook där du kan se flera bilder och annat kul från helgens mässa i Älvsjö.

För att se tidigare år av Vildmarksmässan, klicka HÄR.


In English