Nytt jaktlag - en spännande ynnest

Plats: Salatrakten, Västmanland, Sverige
Tid: 1 dag under augusti månad

För mig har alltid den svenska jakten stått för historia, självförsörjande och närvaro. Ytterligare synonymer på ovan tre ord är ursprung, rejälhet och kunskap i nuet. Under min barndom lades grunden till min romantiska bild av jakten tack vare jagande släktingar och vänner till familjen. Min största jaktinspiratör var grannen Harry, frid vare med honom, som lät mig bläddra i hans stora samling av Jägareförbundets tidning Svensk Jakt. Han lät mig även prova lyckan med hans gamla salongsgevär... det var stort för en 7-åring! Jag kommer aldrig att glömma Harrys spännande jaktberättelser som jag fick höra medan jag, vid hans köksbord i Vassunda, mumsade i mig limpmackor med ett tjockt lager smör och ost tillsammans med starkt blandad rödsaft.
Många, många år senare fick jag en intensivkurs till Jägarexamen av min kära hustru och när jag väl, för första gången ensam med egen bössa, satte mig på pass kändes det spännande nog som att jag kommit hem. Nu har jag, på pappret, varit jägare i fem år och jag lär mig fortfarande av var jaktdag jag spenderar i skogen.
Även om jag blivit mycket väl omhändertagen av jägarkåren, blivit medbjuden på jakter och fått möjlighet att hjälpa olika jaktlag så har jag insett att det inte är någon självklarhet att hitta en plats i ett eget jaktlag. Därför kändes det för bra för att vara sant då en god jaktvän i våras kontaktade mig en sen kväll och frågade om jag var intresserad av att bilda ett nytt jaktlag tillsammans med honom och ett antal jägare. Jag tackade självklart ja och i det ögonblicket insåg jag glatt att min jakt lyfts till ytterligare en nivå. Lagarbetet spelar en viktig roll i jakten och om jag får chansen att vara med och bilda ett helt nytt jaktlag, bestående av ambitiösa människor, som regelbundet jagar tillsammans så vill jag absolut gripa möjligheten. Det känns som att vi är ett ganska unikt jaktlag bestående av olika åldrar, kön och ursprung vilket jag verkligen ser fram mot att lära känna bättre.


Foto: F. Samie

Foto: F. Samie


Hittills har vi hunnit jaga en gång tillsammans som ett lag (även om alla medlemmar ej kunde deltaga den gången) och bilderna i detta inlägg är hämtade från vår första jaktdag. Vi jagar i Salatrakten på marker som förutom småvilt, vildsvin och älg även innehåller kronhjort. Det känns mycket kul att både lära känna de nya markerna och de nya jaktkompisarna. Jag hoppas du vill följa vår utveckling som jaktlag samt våra stundande jaktäventyr i de Västmanländska skogarna här på bloggen.

Jag vill rikta ett stort tack till vår jaktledare som gav mig chansen att få vara med och jag hoppas att jag skall kunna bidraga i jaktlaget på ett kreativt sätt samtidigt som jag får chansen att lära av lagets alla jägare och de spännande markerna. Känns som ett fint kliv framåt i min livsresa som jägare.
Jag lyfter på min jaktkeps, blickar upp mot hösthimmeln och blinkar glatt till min käre grannfarbror Harry, som nog ler stolt över mig nu.Min kära grannfarbror Harry Augustinsson