Den svenska yxan - Vapentidningen nr.6 - 2016

Perfekt timing!.. Efter en fantastisk helg i Gottröra och en absolut succé med premiären av Bushcraftfestivalen, har vi i arbetsgruppen nu hunnit varva ner med lite bockjakt och sömn. Då dimper i dag det senaste numret av Vapentidningen ner på hallmattan. Detta nummer känns extra speciellt för mig, och flera andra, som väntat länge på resultaten från mitt projekt Den svenska yxan.
Under tre års tid har jag försökt fördjupa mig i vår svenska yxkultur och bland annat besökt våra stora i dag levande yxtillverkare (Hultafors, Gränsfors och Wetterlings) samt skafttillverkaren Smedbergs. I detta nummer av Vapentidningen har jag skrivit en tresidig artikel som ägnas åt en generell och summerande beskrivning av den svenska yxhistorian, de tre storas historia samt kikat närmre på tre olika mellanstora yxmodeller. Man kan se denna artikel som startskottet av skördandet av mitt projekt. Från och med nu kommer jag löpande att publicera vad jag lärt mig under de senaste åren, både i tidningar och i mina kanaler på internet. Så se till att följa och Like:a mina kanaler på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube om du vill ta del av mitt projekt Den svenska yxan. Även mina kurser innehållande eggverktygstekniker kommer från och med nu innehålla mer historik och information kring vår svenska fina yxkultur.
Vidare finner du en mängd spännande artiklar i detta numer av Vapentidningen. Bland annat skriver Erland Gunnarsson om Winchester Model 70 Extreme Weather SS, Åke Nordin om kalibern 9 mm Parabellum och Erik Bjjälkvall om Försvarets nya mer avancerade skytteutbildning.
Till alla er jag hade äran att få träffa under helgens Bushcraftfestival vill jag säga STORT tack för att ni hjälpte till att skapa en oförglömlig helg! Och jag hoppas även att ni alla fått en fin start på jaktsäsongen. Passa på att läsa Vapentidningen mellan jaktpassen så hoppas jag att vi snart ses igen. Om inte tidigare så förhoppningsvis på Bushcraftfestivalen 2017.

Kolla gärna på mina tidigare publicerade artiklar i Vapentidningen genom att klicka HÄR.

In English