Knivveckan i Ludvika 2016

Plats: Knivveckan, Akvariet Naturum, Ludvika, Sverige
Koordinater: 60.154898, 15.186152 (lat, lon)
Tid: 2 dagar under juli månad
Historia och framtid
Sedan 1988 har evenemanget Knivveckan frodats i det fridfulla Ludvika. Knivtokig som jag alltid varit så har jag hört mycket gott om veckan genom åren, men jag har skamligt nog aldrig lyckats besöka den. Så i år var det hög tid för mig att ta mig till Ludvika. De trogna arrangörerna Anders och Ingegerd Höök har annonserat att de ej kommer att fortsätta som Knivveckans huvudansvariga. Därför är i skrivande stund Knivveckans framtid oklar. En stödgrupp till veckan har skapats på Facebook och förhoppningar om att Svensk Knivförening skall överta arrangörsrollen har uttryckts. I kväll (2017-07-15) hålls Svensk Knivförenings årsmöte här i Ludvika och då kommer en eventuell sådan lösning att diskuteras. Men oavsett vad som beslutas under kvällens möte så gissar jag att Knivveckan kommer att överleva, om än i en annorlunda skepnad, inte minst med tanke på hur stort intresset är för detta trevliga evenemang. Det skall bli spännande att se hur nästa års Knivvecka ser ut, var den ligger och vilka aktörer som står som arrangörer.Vacker vy över Ludvika att vakna upp till


Efter en fridfull biltur genom sommarsverige anlände jag i går till ett grått och lugnt Ludvika. Efter en god natts sömn på min pickups flak gav jag mig in i folkvimlet på evenemanget bestående av utställare, knivmakare samt försäljare av knivslöjd, stål, trä och läder. Idel trevligt och jordnära folk som alla brinner för sin passion för knivmakerit. För den blivande knivsamlaren fanns gott om prisvärda knivar att fynda (inte minst de gamla trogna Moraknivarna) och för de mer avancerade samlarna fanns en mängd otroligt vackra dyrgripar att beundra och att investera i.
Några av de otroligt välgjorda knivar som deltog i det Nordiska Mästerskapet i Knivhantverk.
En av mina favoriter var Alf Thorsens kniv nr.B14 i klassen Brukskniv 
(andra kniven i den nedre raden)


Inspirerande möten
Några av mina trevliga möten under besöket var med Seved Hjelm (knivmakaren från Finspång som förövrigt även kommer att deltaga under Bushcraftfestivalen), Sven Thunberg (knivmakare från Njutånger), Mikael Hansen (författare och knivmakare från Danmark) och Carl Michael (knivmakare från Gävle). Smeden och eggverktygsmakaren Göran Enocksson och GEN-Smide var för mig en ny spännande bekantskap. Görans imponerande yxor, vackra knivblad och intressanta buköppnare ser jag fram mot att få lära känna mer i framtiden.Seved Hjelm värmer upp inför BushcraftfestivalenGöran Enocksson med sina intressanta buköppnareGöran Enockssons vackra yxor


Jag fick hålla i min plånbok ordentligt för att inte råka tömma den då mitt habegär stimulerades kraftigt under mitt besök på Knivveckan. Fantastiskt att få se så många fantastiska hantverk samlade på en och samma plats. Jag lyckades dock hålla disciplinen och den enda investering jag gjorde detta år var en trevlig liten kniv tillverkad av Smedjebackens egen Pentti Pirttioja. Efter att jag kompletterat mitt inköp med en flätad läderrem i Tjäder Läders monter har jag nu en vacker och praktisk nackkniv att stolt bära runt halsen som ett minne från detta års knivvecka.Pentti Pirttioja från Smedjebacken är pappa till
det senaste alstret i min privata knivsamlingMin nya nackkniv från Pentti Pirttioja.
Jag får anledning att återkommatill denna kniv längre fram här på bloggen


Förutom trevliga möten, marknad, utställning och det Nordiska Mästerskapet i Knivhantverk så innehöll Knivveckan 2016 även ett antal föreläsningar. Jag lyssnade till Krister Pettersson från företaget Uddeholm Svenska AB som levererar stål till diverse industrier samt även till knivmakare. Krister berättade om företagets olika stålsorter och deras satsning på produkter till handhållna knivar. Förutom Uddeholms samarbete med svenska knivmakare så har även utländska knivtillverkare fått upp ögonen för Uddeholms stål. Exempel på dessa är Benchmade, Spyderco, Lionsteel, Kershaw och FirstEdge. Extra spännande var det att höra om Uddeholms nya unika kvävelegerade stål (Vanax SuperClean) som jag spår att vi kommer att höra betydligt mer om i framtiden.
Tack för denna gång
Jag vill tacka Ludvika och Knivveckan för ett fint arrangemang som både inspirerade knivbrukaren i mig och entreprenören i mig. Jag sänder ett extra varmt tack till familjen Höök för deras insatser för knivsverige genom åren och ser med spänning fram mot att få följa och deltaga i Kniveckans fortsatta utveckling.

In English