Ystad Täljfestival 2016

Plats: Ystad Täljfestival, Gamla Vattentornet, Ystad, Sverige
Koordinater: 55.438553, 13.827444 (lat, lon)
Tid: 4 dagar under mars månad (påskhelgen)

Tidig morgon på torpet, packa om pickisen för eggverktygsskärpningsworkshop och sen bär det av mot ett påsklikt Skåne. Det är eldsjälen Julia Kalthoff som bjudit in till premiären av Ystad Täljfestival i och kring stadens gamla vattentorn. Under dagarna fyra erbjuds ett stort antal spännande kurser om hur man hanterar trä, läder och eggverktyg. Allt i en inbjudande atmosfär av glada miner, lugnande täljande kring brasan och inspirerande kreativ kunskap.


Bild hämtad från Ystad Täljfestivals facebookevent
Jag har fått äran att dagligen under helgen hålla i förmiddagskurser om vad man bör tänk på då man väljer eggverktyg, hur dessa är skapta (olika eggprofiler) och hur man underhåller verktygen i fält. Tyngdpunkten under passet ligger på skärpning av eggverktyg utan el. Jag har plockat med mig ett antal olika slipsystem och kursdeltagarna får prova på att skärpa sina egna yxor, knivar och stämjärn under min vägledning.Foto: F. EkelinDet värmer mitt hjärta att se det ökade intresset för att sköta om sina kära eggverktyg. Jag tror det ligger i linje med vårt moderna hållbarhetstänk som är en motvikt till slit-och-slängmentaliteten. Genom att till exempel återställa eggen på min slöa morakniv, istället för att kasta den och köpa en ny, så bygger jag upp en känslomässig relation till verktyget som i sin tur återspeglas i den värme jag investerar i det ämne min hand formar med hjälp av kniven.

Jag är tacksam för att jag fick chansen att vara en del av denna första upplaga av Ystad Täljfestival. En succé som jag hoppas kommer att bli ett årligen återkommande event. Ett stort varmt TACK till arrangör, deltagare och gäster för ert engagemang, er kunskap och er inspirerande energi.


Foto: A. UndénMed mina kursdeltagares nöjda miner och nyskärpta verktyg i mina tankar påbörjar jag nu min 70 mil långa bilfärd hemåt genom ett nästan smärtsamt vackert vidsträckt Skåne, magiskt belyst av den långsamt sjunkande vårsolen.

In English