Överlevnadskurs - eld, fällor och bivack

Plats: Torp Jonas Vildmark, Roslagen, Sverige
Tid: 2 dagar under september månad

Två dagars överlevnadskurs med huvudfokus på eld, fällor och bivackering. Luften är fuktig men regnfri denna friska och fridfulla hösthelg. Endast vindens sus, eldens knaster och eggverktygens ljud ekar i Roslagsskogen i dag ute på Torp Jonas Vildmark. Det är alltid mycket givande för mig själv och kursdeltagarna att ge sig tid till att öva sina färdigheter med tänddon, yxa och kniv.

Inledningsvis kämpades det tappert med att få igång en fullfjädrad brasa med hjälp av den fuktiga ved som samlats in från skogen. Härligt rökimpregnerade sitter vi nu och experimenterar med olika sätt att effektivisera de utlösningsmekanismer vi nyttjar till våra fällor.

Fällor är ett energisnålt sätt att skaffa mat i en nödsituation. I ett överlevnadssenario där du befinner dig i vildmarken en längre tid för att invänta förhoppningsvis hjälp, kan ett flertal utsatta fällor hjälpa dig i din jakt efter byten. Förutom det förhoppningsvis mättande viltet en fälla kan fånga, så är snickrande av fällor och annan lägerhantverk ett bra sätt att hålla sig sysselsatt i en pressad situation då stress och panik är din största fiende. Helgen genererar fallfällor, burfällor, gropfällor och snarfällor. Intressanta samtal om olika sätt att bygga skydd och bivakering skänker inspiration till trevliga vildmarksboenden.

Tack för en givande helg fylld med doften av färskt trä, rök och höstdagg. Om du är intresserad av mina kurser, klicka HÄR.

In English