Jonas Vildmark kurs Egg och Eld - augusti 2015

Plats: Torp Jonas Vildmark, Roslagen, Sverige
Tid: 2 dagar under augusti månad

Dags för ännu ett kurstillfälle i Jonas Vildmarks regi. Denna gång är det premiär för ett nytt koncept som blandar min kurs Grundkurs friluftsliv med kursen Eggverktyg. Kursupplägget har huvudfokus på teori och praktik kring ämnena Eld och Slöjd ur ett fältmässigt perspektiv.
Inledningsvis talar vi om olika sorters eldar, tekniker och hur dessa tänds. Efter att vi övat på våra färdigheter i att få fyr på olika sorters tände med hjälp av olika sorters tänddon, så lagar vi en välförtjänt lunch över den öppna elden.


Resterande kurstid ägnas åt att diskutera grunderna i val, underhåll och säkerhet kring eggverktyg som såg, yxa och kniv. Därefter omvandlar vi teori till praktik utrustade med slöjdlust och vassa verktyg.


 Foto: S. Landolsi

Under det fridfulla täljandet och middagen diskuterar vi friluftsleverne, jakt, fiske och överlevnad långt in på småtimmarna. Den stjärnklara himlen vaggar oss sedan oproblematiskt till sömn där vi ligger runt lägerelden.

Efter en uppfriskande morgonkopp kokkaffe studerar vi våra träalster i ett nytt dagsljus, vilket som alltid leder till vissa designändringar och förbättringar med hjälp av kniven.


Jag vill glatt tacka kursdeltagarna för deras entusiasm och generösa berättelser under dessa dagar. Och jag hoppas att mina tips inspirerar till ytterligare kreativt naturbus, i sällskap med våra vänner Elden, Yxan och Kniven.

Om du vill veta mer om Jonas Vildmarks kurser så skall du klicka HÄR.

In English