Yxans dag - Storvik 2015

Plats: Wetterlings yxsmedja, Storvik, Sverige
Tid: 1 dag under juni månad

Årets upplaga av Yxas dag arrangerad av Wetterlings blev en fantastiskt trevlig dag fylld av glada yxentusiaster och en efterlängtad sommarsol. Årets program, på Wetterlings yxsmedja i Storvik, erbjöd bland annat; yxslipning, omskaftning, smideskurs, knuttimring, slöjdning, yxkastning och Tobias Lundgrens vackert snickrade kanoter. Jag hade fått äran att bidraga med lite Bushcraft-stämning så tidig lördag morgon packade jag pickupen med diverse skogsbusprylar och begav mig norrut.
Mitt fokus för dagen låg på att undervisa i konsten att göra upp eld i fält, samt att generellt prata om Bushcraft kring brasan, vackert belägen vid smedjans bäverrika vattnet.
Foto: J. Kriga

Trevligt att föreläsa om eld inför så många intresserade öron. Jag visade allt från bågdrill och lämpligt tände, till tändstål samt olika tips och trix att dra nytta av ute i skogen.


 Foto: J. Kriga
Foto: J. Kriga

Foto: J. Kriga


Jag blir så glad av att se hur intresset för det spartanska friluftandet ökar allt mer. Detta är, enligt mig, en tydlig effekt av hur vi, den moderna människan, längtar tillbaka till enkelhet och ursprung.
Eldens magiska och fridfulla lågor, tillsammans med det starka kokkaffet, inspirerade till många givande samtal om allt från filosofiska frågor till val av utrustning i skogen. Både nya och gamla bekantskaper löste av varandra under dagen. Bland annat fick jag besök av; Johan Kriga (Bushcraft Sverige), Chris Bradley (New York) och Daniel Aprili (EQUIPT). Inspirerande kamrater som alla är en del av den glada Bushcraft-familjen.
Jag vill tacka Julia Kalthoff och hela Wetterlings-teamet för en mycket välarrangerad och givande dag i yxans tecken. Även ett stort tack till alla ni som besökte min Bushcraft-hörna med nyfikna frågor och generösa skogsberättelser. Säger även tack till den så efterlängtade sommarsolen för den klädsamma nacksolbränna jag fick med mig hem vid dagens slut.
In English