Jonas Vildmark kurs eggverktyg april 2015

Plats: Torp Jonas Vildmark, Roslagen, Sverige
Tid: 1 dag under april månad

Dags för årets första eggverktygskurs och vädergudarna är verkligen på vårhumör. Efter en grå morgonsamling spricker vårsolen fram och inspirerar till drivor av spån ute på torpet.

Det är ett driftigt och nyfiket gäng som deltar i dagens kurs och efter att vi pratat om historik och verktygsgeometri dröjer det inte länge förrän alla kapat sig ett stycke färsk björk och börjat bearbeta ämnet med yxa. Tanken är att alla skall slöjda en sked på ett fältmässigt vis. Just skeden är ett perfekt objekt som lockar slöjdaren till att använda flera olika eggverktygstekniker. Under kursen går vi igenom såg, yxa, kniv och machete.
Efter en stärkande lunch, tillagad på elden och inmundigad i solen är det dags att snacka knivar, ett ämne som ligger oss Bushcraft-entusiaster lite extra varmt om hjärtat. Olika knivtekniker gås igenom, inklusive machetetekniker, och sedan är vi igång igen med karvandet.Medan kokkaffet står och drar sig vid elden går vi igenom olika stålsorter och hur dessa lämpligen slipas och skärps. Vid dagens slut kan vi tillsammans nöjt luta oss tillbaka runt elden och med härligt ömmande händer beundra våra nysnidade verk. Denna kreativa dag resulterar i både skedar, slevar och stekspadar av väldoftande björk.
Ett stort tack till alla engagerade deltagare och till vårsolens generösa strålar. Det blev en effektiv och innehållsrik dag med en glad och fridfull inramning.

Om du också är intresserad av att gå denna kurs så ska du klicka HÄR.
Om du vill läsa om fler av mina kurser så kan du klicka HÄR.

In English