Tyresta nationalpark och naturreservat
Plats: Tyresta, Haninge/Tyresö kommun, Sverige
Koordinater: Lat: 59.18840, Lon: 18.29695
Tid: 2 dagar under april månad
Karta: Tyresta

Efter några påskdagars överflöd av bekvämligheter och mat känns det helt rätt då jag packar endast det nödvändigaste för ett par dagar ute i det fria. Förutom kläderna jag bär på mig tar jag med mig vatten, karta, kompass, kniv, sovsäck och presenning (att rulla in sig i vid regn). Som sagt känns det som jag redan ätit mig mätt på påskmat för att mig resten av året, därav ingen matsäck.

Jag är nyfiken på Tyresta nationalpark (1 970 ha) och naturreservat (2 700 ha) vilka ligger endast 45 minuters bilväg söder om Stockholm C om man, som jag, väljer att parkera bilen vid Tyresta by.
Jag har bestämt mig för att hålla mig borta från de många vandringslederna och hoppas, genom lugnt smygande, få chans att se lite vilt. Därför vandrar jag ned söder om parken/reservatet och tar kompassriktning rakt norr ut.

Väderleksrapporten har sagt +3°C på dagen och -3°C på natten, och det verkar som att de spått rätt. Solen skiner och skogen är lugn och inbjudande. Jag träffar bl.a. rådjur och tjäder. Ser flera färska spår efter älg och vildsvin, men de listiga djuren lyckas tyvärr undgå mig.

År 1999 härjade en skogsbrand i nationalparken vilken efterlämnade ett stort kalt område (ca 500 ha) vilket i dag benämns som Brandområdet. När jag når detta grips jag av dess storslagenhet; en mystisk blandning av förödelse, men samtidigt också hopp då många nya växter och smådjur gynnades av branden.

Det börjar skymma och det är dags att hitta en lämplig plats för natten. Jag lägger mig en bit ifrån brandområdet då man fortfarande ej kan vara helt säker från fallande träd, påverkade av branden.
Som alltid; den ultimata frihetskänslan att få somna in under en stjärnprydd bar himmel.

Efter att jag borstat av mig nattfrosten tar jag en vacker morgonvandring längs Årsjön i sällskap med skogens allra morgonpiggaste fåglar. På östra sidan av sjön har familjen bäver varit mycket flitiga; jag stöter på ett mindre kalhygge!

Det här var ett mycket trevligt första besök i Tyresta som erbjöd lugn och reflektion, vilket hör Påsken till. Jag ser fram mot mitt nästa besök i Tyresta och tillönskar dig en god fortsättning på din påskhelg.