Klappjakt Bogesund 2012


Plats: Bogesund, Vaxholms kommun, Sverige
Tid: 1 dag under mars månad

Vid klappjakt underlättar det om man är ett stort gäng som deltar i jakten. I dag är vi 23 st som samlas ute i Bogesund för att se om vi kan hitta några rävar. Dagen öppnar upp med +5 grader och mulet då vi ställer upp på dagens första såt. Hälften av oss ställer upp sig som passkyttar, och andra hälften förbereder sig för att gå i drevet. Drevet består av en linje personer som med ca 10 meters avstånd ljudligt går mot passkyttelinjen för att driva viltet mot skyttarna. Med fördel kan kopplade hundar medföras i drevet.

I den första såten siktas ett antal rådjur men ingen räv.
Inför såt nummer två byter vi; drevdeltagarna ställer sig på pass, och vi får en ny drevlinje som får se ännu mer rådjur.
I tredje såten får jag uppleva närkontakt med en ståtlig råbock som nästan springer omkull mig på bara en meters avstånd. Bocken snubblar då han förvånat upptäcker mig i drevet, slår en kullerbytta i snön, och försvinner snabbt in i skogen. Då såten är genomgånget har två vackra rävar fällts av två olika passkyttar. Utöver de två fällda rävarna siktas ytterligare tre rävar då de listigt slinker genom drevlinjen.
I såt fyra påträffas rådjur och en räv, men inga skott ljuder.

Dags för dagens femte och sista såt och den vackra vårsolen spricker fram och får oss att lätta på vinterskruden. I såten dyker självklart de obligatoriska rådjuren upp, men även en flock bestående av ett tiotal vildsvin. Lämpligt nog viker svinflocken av innan drevet kommer allt för nära.

Förnöjt kan vi tillsammans summera denna fina jaktdag sittandes på en ljummen stenhäll njutandes av den härliga solen. I dag har vi sett mycket vilt; rådjur, hare, svin och räv där de sistnämnda var lovligt vilt.