Grytjakt i BogesundPlats: Bogesund, Vaxholms kommun, Sverige
Tid: 1 dag under januari månad

Grytjakt är en speciell och spännande jaktmetod som måste upplevas för att förstås. Därför ansluter jag mig denna dag till en trevlig liten grupp grytjägare som skall ut i de krispiga fem minusgraderna. Gruppen består av jägare med blandade erfarenheter av grytjakt; sju jägare, tre hundar och fyra bössor.

Vi börjar dagen med att titta till ett gryt som ligger nära jaktgården, men där är ingen hemma.
Förflyttning till Bogesunds såt 3, där vi med hjälp av den lilla spårsnö som finns vet att det skall finnas grävling inne. Två av hundarna får, i omgångar, kontakt nere i grytet. Medan passkyttarna bevakar grytets alla utgångar grävs ett meterdjupt nedslag där pejlutrustningen indikerar att hunden ställt grävlingen. Vi träffar helt rätt, precis bakom hunden, och två grävlingar kan avfångas med grytrevolver nere i påslaget.

Efter återställning av grytet och en trevlig stund runt lunchbrasan är det dags för ett nytt gryt, nu i såt 14. Direkt då vi kommer fram till det mycket stora grytet ser vi en skygg räv kika upp ur ett av hålen. En ny hund släpps och det börjar gå runt rejält i grytets alla gångar. Till sist ställs räven i en blindgång så spett, hacka och spade får åter gå varma, denna gång ända ner till två meters djup, då detta gryt är uppbyggt av flera våningar. Väl jobbande hundar och ihärdiga jägare gör att hagel slutligen fäller räven då hon blixtsnabbt försöker fly ut ur ett av grytets utgångar.

En mycket lyckad grytjaktdag med glada jägare och hundar som alla kommer att sova gott i natt.