Var förberedd även i hemmet

Det är självklart att jag behöver vara förberedd på det oväntade då jag är ute på tur. Men glöm ej att det är lika viktigt att vara väl förberedd för en eventuell nödsituation då du vistas i ditt hem. Inte minst nu då den vackert gnistrande vintern äntligen är här. En god framförhållning kan t.ex. göra ett strömavbrott mindre obekvämt på många sätt. Då vädrets makter gör sig påminda kan det hända att vårt moderna skyddsnät fallerar, då kan en egen skyddslina komma väl till pass. En sådan skyddslina kan t.ex. bestå av några extra konserver i skafferiet, några filtar eller en fulladdad ficklampa. Nedan har jag samlat några förberedande tips jag tycker kan vara användbara då det oplanerade inträffar, om det skulle bli strömlöst i ditt hus eller lägenhet samtidigt som den vinande vintern härjar utanför ditt fönster.
- Om du har ett elaggregat med förbränningsmotor är det alltid en bra ide att ha ett par extra dunkar bränsle att tillgå. Glöm ej heller att provköra aggregatet då och då för att försäkra dig om att det fungerar som det skall.

- Då du anar ett stundande strömavbrott kan du fylla dunkar, kastruller eller flaskor med friskt vatten så att du har ett vattenförråd som räcker tills strömmen åter är tillbaka.

- Om du har vattentoalett och fyller ditt badkar med vatten kan du med hjälp av en hink spola din toalett manuellt. Hushåll med pappret så att du ej orsakar stopp i ditt avlopp.

- Se alltid till att ha din mobiltelefon och andra enheter fulladdade. Kanske till och med ett extrabatteri eller någon form av extraström.

- Ett välfyllt matskafferi med t.ex. konserver och pulversoppor är en välsignelse om butiksbesök ej möjliggörs.

- En rejäl snöskyffel och en sopborste strax utanför dörren gör att du kan skotta och sopa dig fram dit du vill.

- Har du speciella medicinska behov kan ett extraförråd av just Din medicin vara livsavgörande.

- När kylan kommer krypande är det bra att ha förstärkningskläder som långkalsonger, mössa och vantar till hands. Extrafiltar kan även göra sömnen behagligare.

- Har du en vedspis, kamin eller öppen spis bör du ha rikligt med ved, gamla tidningar och tänddon väl åtkomligt. Om du sällan eldar i din spis bör du med jämna mellanrum inspektera skorsten och pipor så att dessa ej blockeras av skräp eller fågelbon, samt att ventiler och spjäll fungerar som de skall. Självklart skall allt vara provtryckt och sotat för att undvika otrevligheter som inrökning eller skorstensbrand.

- Om du ej har någon vedeldad spis så är ett stormkök en bra värmekälla för matlagning. Se till att köket är komplett och fungerande. Glöm ej lämpligt bränsle.

- Fungerande ficklampor och pannlampor, med extrabatterier, gör att du ser vad du gör.

- Stearinljus och lyktor ger ett stämningsfullt och värmande sken som ej tär på ficklampsbatterierna. Tänk dock på brandsäkerheten.

- Med hjälp av en liten batteridriven radioapparat kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer där ute i landet samtidigt som den erbjuder trevlig underhållning. Glöm ej extrabatterierna.

- En god bok eller ett sällskapsspel skänker dig lugnande förströelse i det stämningsfyllda skenet från stearinljusen.

- Om det finns småbarn i hemmet är det alltid skönt att ha extra blöjpaket och våtservetter i skrubben.

- Sist men inte minst viktigt så är det alltid bra att ha en uppdaterad första förbandslåda i hemmet för att hantera eventuell skada eller sjukdom.

Jag hoppas att ovan enkla tips kan vara dig till nytta. Och glöm ej att bevara ditt lugn i händelse av en situation. Stanna upp och reflektera över din situation för att bedöma hur pass nödställd du egentligen är. Det är aldrig prylarna som räddar dig i en nödsituation, det är Du, din förmåga och din kunskap som avgör hur pass farlig en nödsituation kan bli. Genom att vara väl förberedd kan ett strömavbrott faktiskt bli ganska fridfullt och givande.
Tag väl hand om er.

Läs även gärna mitt inlägg om att vara förberedd som trafikant, klicka HÄR.

In English