Testdagar med Primus och Light My Fire
Under en vandring i Grövelsjöfjällen testade jag och två maskiningenjörskamrater produkter från Primus och Light My Fire. Vi fick uppleva vackra fjälldagar vilka, som ni förstår, blev välfyllda av trevligt umgänge, matlagning och tekniksnack. Alla produkterna betygsattes med hjälp av ett testformulär strukturerat efter kriterierna Funktionallitet (hur väl löser produkten sin uppgift?), Kvalitet (helhetsintryck, material och detaljer) och Packbarhet (vikt, storlek och eventuellt fodral). Resultaten har sammanställts i respektive produkts artikel här på Jonas Vildmark. De testade produkterna är:

Primus EtaPackLite Stove
Primus EtaPower EF Stove
Primus Gravity II EF Stove
Primus Litech matlagningskärl
Light My Fire Sporkar av olika modeller
Light My Fire The SporkCase
Light My Fire SpiceBox
Light My Fire Swedish FireSteel 2.0
Light My Fire Grandpa´s FireFork
Light My Fire MealKit 6 pieces
Light My Fire MealKit Harness

På Primus kök utfördes ett koktest för att se hur lång tid det tog för oss att koka upp en liter bäckvatten på respektive gasolkök. Testet gick till på så vis att vi mätte upp en liter friskt bäckvatten till vart och ett av de tre köken. Kastrullocken på, och därefter tände vi de tre köken samtidigt med lika många varv öppna på gasoltubernas justerventiler. Sedan tog vi tid hur lång tid det tog för respektive kök att få vattnet att koka. Här spelar flera faktorer in, t.ex. kastrullval och vindskyddseffektivitet. Två av köken hade Etakastruller med värmeväxlare i botten vilket märks på testresultaten. Vi försökte dock hålla koktestet så vetenskapligt vi kunde under dessa fältmässiga förhållanden. Koktiderna står med i respektive köks artikel.

De vikter angivna på varje produkt är respektive produkt i ihoppackat läge, alltså inklusive eventuellt fodral. Därav kan vikten skilja från tillverkarens uppgifter.

Primus och Light My Fire's produkter fick bekänna färg då all mat skulle tillredas och inmundigas.
I egenskap av Maskiningenjörer hade vi självklart svårt att låta bli att plocka isär och vrida och vända på varje produkt under dessa testdagar och jag hoppas dessa utvärderingar skänker dig givande information i dittt sökande efter lämplig utrustning.

Tack till mina tappert analyserande maskiningenjörskollegor Erik och Lars. Och ett stort tack till Primus och Light My Fire som så vänligt försåg oss med sina produkter.