Testdagar med Light My Fire

Under Jonas Vildmarks testdagar i Grövelsjöfjällen passade vi på att testa ett antal av Light My Fire's produkter. Light My Fire är ett svenskt innovativt företag som tillverkar friluftsutrustning med betoning på ätdon och elddon. Företagets är kanske mest känt för sin Spork designad av Joachim Nordwall. Nedan följer en sammanfattning av testdagarnas resultat.
Spork Large är en riktigt maffig pjäs som kan tysta även de största av munnar. Passar bra till matlagning och servering, inte minst då sporken är värmebeständig och vänlig mot teflonbelaggda matlagningskärl.

Storlek: 250 mm
Vikt: 32 g (31 g enligt tillverkaren)
Pris: 35 kr (Sverige 2011)
Plus: Praktisk som uppläggningsverktyg.
Minus: Saknar upphängningshål.

Spork Extra-Medium är en något större variant av Spork Original. De tre extra centimetrarna kommer väl till pass då du skall äta frystorkat direkt ur påsen.
.
Storlek: 200 mm
Vikt: 15 g (16 g enligt tillverkaren)
Pris: 29 kr (Sverige 2011)
Plus: Bra räckvidd.
Minus: Kan kännas aningen stor för vissa munnar.

Spork Original är nog den sporkvariant jag tror de flesta av er känner igen. Det är en mycket trevlig litet stycke praktisk design i all sin enkelhet. Som sina yngre sporksyskon är detta ätdon värmetåligt och maskintvättbart. Bra med många färgalternativ så varje familjemedlem kan få sin egen färg. En praktisk kamrat både i portföljen och i ryggsäcken.
.
Storlek: 170 mm
Vikt: 10 g (9 g enligt tillverkaren)
Pris: 20 kr (Sverige 2011)
Plus: Perfekt storlek och formgivning.
Minus: Aningen för stor för att äta Risifrutti med.

Spork Titanium är high-tech-versionen av Spork Orginal, samma design men tillverkad i extremmaterialet titan. Detta ger en extra hållbar och förhållandevis lätt spork ämnad för tuffa tag. Du får dock vara lite försiktig så du ej repar matkärl med känslig teflonbeläggning då Spork Titanium är något vassare än sina plastsyskon.
.
Storlek: 170 mm
Vikt: 20 g (17 g enligt tillverkaren)
Pris: 169 kr (Sverige 2011)
Plus: Mycket stryktålig.
Minus: Priset, i jämförelse med sitt plastsyskon.

Spork Little är minstingen i sporkfamiljen. Trots att jag sen tidigare har Spork Original som min favorit så "växer" Spork Little i "längden". Om man bara ser till ätfunktionen så vinner nog Spork Little med sin lättåtkomlighet i vinklar och vrår. Men sett som tillredningsverktyg blir den för liten. Praktisk för alla småbarnföräldrar och en dröm för dem som jagar gram i packningen.
.
Storlek: 140 mm
Vikt: 8 g
Pris: 16 kr (Sverige 2011)
Plus: Perfekt till kaffekåsa, Risifrutti och småbarn.
Minus: Lite för liten för matlagning.

The SporkCase är ett hårt plastfodral till Spork Original. Gör att du rent och prydligt kan bära din spork runt halsen eller hängandes i bältet. Passar även bra i miljöer där man ej hinner diska.

Storlek: 190 mm
Vikt: 28 g (21 g enligt tillverkaren)
Pris: 50 kr (Sverige 2011)
Plus: Bra att den rymmer två sporkar och att en följer med på köpet.
Minus: Aningen liten ögla för infästning.
SpiceBox ger en slagtålig och snygg lite förvaring för dina kryddor designat av Martin Pråme. Kryddkaret har tre separerade kammare för olika kryddor och i varje hörn sitter en vattentät gummiplugg du öppnar då du behöver sätta krydda på din tillvaro. Inledningsvis hade jag en viss skepsis till om de tre gummipluggarna skulle hålla tätt, men kryddorna förblev torra under denna stundvis regniga vandring. En praktisk finess är att kryddboxen flyter på vatten.

Storlek: 70x70x25 mm

Vikt: 38 g (exklusive kryddor)
Pris: 69 kr (Sverige 2011)
Plus: Snygg och tålig design.
Minus: Grova kryddor som stor timjan kan fastna i hålet.

Swedish FireSteel 2.0 är ett trevligt eldstål som konkurrerar ut de stål jag använt tidigare. Formgivningen ger stålet ett bekvämt grepp. Den medföljande skrapan är lättarbetad samtidigt som den inhyser en visselpipefunktion som kan komma väl till pass i en nödsituation. Har en given plats i vildmarksjackfickan.

Storlek: 75 mm

Vikt: 28 g
Pris: 89 kr (Sverige 2011)
Plus: Bra tändförmåga och bekväm formgivning.
Minus: Det sammanhållande snöret är aningen kort och går lätt upp. Löses med att byta till ett längre och knutet snöre.

Grandpa´s FireFork är en finurlig liten pryl tillverkad av strådstål som snabbt ger dig en effektiv eldgaffel att grilla bl.a. korv på. Den röda plastpluppen ger ett praktiskt transportskydd som skonar din ficka. En väl fungerande produkt som dock känns mer som en kul-att-ha-pryl med tanke på hur enkelt det ju faktiskt är att själv tälja till sin grillpinne.

Storlek: 100 mm

Vikt: 16 g

Pris: 49 kr (Sverige 2011)
Plus: Spar på skogen.
Minus: Aningen kort. 

MealKit 6 pieces är ett smidigt och allsidigt måltidsset bestående av två matkärl, en kåsa, en kombinerad skärbräda/sil och en matchande spork. Vi uppskattar det spillfria kåslockets smarta drickhål trots att det är en aning för litet om man vill dricka en matig soppa ur kåsan med locket på. Men om man vill separera kåslocket från kåsan är det enkelt gjort med hjälp av ett litet knäppe på det sammanhållande snöret. En trevlig finess är de smarta och tydliga volymmarkeringarna i kåsan. Detta är ett måltidsset som passar såväl till matlåda på kontoret som på fjällvandringen. Setet är maskindisk- och mickrosäkert. MealKit Harness gör det ihopplockade måltidssettet lättåtkomligt utanpå ryggsäcken eller i bältet för den som så önskar.

Storlek: 190 x 180 x 60 mm
Vikt: 336 g (inklusive MealKit Harness 24 g)
Pris: 179 kr (MealKit) 49 kr (MealKit Harness) (Sverige 2011)
Plus: Smart och stryktålig design. Bra med reflex på MealKit Harness.
Minus: Att MealKit Harness ej följer med på köpet.

Sammanfattningsvis tycker jag att de ovan testade produkterna från Light My Fire ger en hög känsla av kvalitet och väl genomarbetad design. De miljövänliga plastmaterial som används har givits en behagligt matt yta som ger ett bra grepp samtidigt som den är lätt att rengöra. Trevliga produkter som kan hjälpa oss till ett smidigt friluftande.