Grövelsjöfjällen
Plats: Grövelsjöfjällen, Dalarna, Sverige
Tid: 3 dagar under juli månad
Karta: Fjällkarta W51

Ännu en gång rullar Jeepen, fylld av packning och förväntansfulla vänner, mot nya äventyr. Denna gång skall de vackra Gövelsjöfjällen besökas. Då vi på natten kommer fram till Grövelsjöns fjällstation möts vi av en mycket välfylld parkering och vi funderar om det kommer bli trångt uppe på fjället under vår vandring.

Efter några sköna timmars sömn packar vi om vår utrustning och fördelar packning inom vår lilla grupp av tre. Det är mina goda vänner Lasse och Erik som jag upplever detta äventyr tillsammans med. Förutom att njuta av Dalarnas och Norges storslagna natur planerar vi testa och utvärdera utrustning vi plockat med oss; produkter från Light My Fire och Primus. Mer om detta kan ni läsa i inlägget Testdagar med Primus och Light My Fire här på Jonas Vildmark.

Då jag hört att Grövelsjöfjällen kan erbjuda trevligt fiske har jag även plockat med mig mitt flugspö för att vara beredd om tillfälle skulle ges. Svenskt Dala fjällfiskekort skaffar jag på Grövelsjöns fjällstation, efter att vi fått trevliga vandring- och fisketips av Björn. För fiske bortom norska gränsen, i Engerdals kommun, skaffar jag ett fiskekort nere i Grövelsjöns sjöstuga.

Efter att vi parkerat Jeepen och spänt på oss våra ryggsäckar bär det av upp på Jakobshöjden 1103 m; en brant stigning som bjuder på flera leende möten med andra vandrare denna soliga julidag. Väl uppe på toppen träffar vi ett glatt gäng från Göteborg som önskar oss lycka till då vi lämnar den uppmärkta leden för att ta sikte på Grötvallsjön där vi planerar slå läger för natten. Efter ett svalkande dopp i den lilla sjön är det underbart att soltorka i den livliga men ljumma vinden. Ett stärkande mål mat, en kopp kaffe och många trevliga samtalsämnen senare är det magiskt att somna in under den mäktiga kvällshimlens molnspel, på den lilla sjöns strandkant.

Morgonen därpå åker jackan på då vädret fått en inspirerande grå ton. Vi tar sikte på den 1401 m höga fjällhöjden Gröthogna på den norska sidan. Det fridfulla lugnet omsveper oss då vi får uppleva detta svala, fuktiga och vakert karga landskap helt ensamma. I dalen på andra sidan tar vi en lunchpaus innan vi fortsätter tillbaka ner mot Grövelsjön.

För den som så önskar erbjuds en tidsbesparande båttur över sjön tillbaka till Grövelsjöns fjällstation. Ett tips är att förboka denna båttur via telefon då mobiltelefoner ej har täckning ute på fjället.

Efter 3 vackra vandringsmil i lugnt mak känns det skönt att sätta sig i bilens värme och rulla söderut mot Älvdalen där jag hoppas få blöta upp min flugfiskelina, som tyvärr fick förbli torr under fjällvandringen då blåsten försvårat flugfisket.

Våra initiala funderingar om hur trångt det skulle bli på fjället har nu fått ett svar; Det finns plats för Alla i fjällen. Vi fick verkligen uppleva Grövelsjöfjällen helt ensamma, inte ens myggen var påträngande. I huvudsak vandrade vi utanför de uppmärkta lederna. Vårt huvudsakliga sällskap förutom varandra var renarna och fjällämlarna. Vi är tacksamma för en riktigt fin Fjällvandring!