Kanottips

Att utforska vår vackra natur genom paddling är ett av de mest harmoniska sätten. Att ljudlöst glida fram över ett spegelblankt vatten längs en tyst strand gör att du kommer mycket nära viltet innan de upptäcker dig. Med en god paddelteknik där magmuskulaturen får göra merparten av jobbet kommer du snabbt in i en lugnande trans för vart paddeltag, andetag och distans du avverkar.
Kanoter finns att hyra på många ställen nu för tiden vilket gör att du nödvändigtvis ej behöver köpa din egen. Försäkra dig dock om att den kanot du hyr är i gott skick och att alla tillbehör du önskar medföljer. Tänk även på att en glasfiberkanot ofta är skörare och känsligare för stötar och skrapningar än den ofta billigare plastkanoten.
.
Säkerhet
Vid paddling är säkerheten A och O, ju säkrare du känner dig desto mer kan du njuta av dina turer.
Förutom självklarheter som simkunskaper, flytväst och välinformerade kamrater på land rekommenderar jag varmt att du går en kurs i grundläggande paddling där du får lära dig hantera din kanot och hur du bör reagera då kanoten kantrar. Kom ihåg att aldrig släppa taget om din paddel, den är ditt viktigaste verktyg för att ta dig hem igen!
.
Packa rätt
En annan aspekt som kan vara avgörande för hur gemytlig din kanottur blir är hur du packar din kanot. Med kanot menar jag antingen en kajak; en täckt farkost, eller en kanadensare; en öppen farkost. En av kanotens fördelar är att du kan föra med dig en hel del packning på ett ickeansträngande vis. Det kan till och med vara så att kanoten blir stadigare i vattnet då den har en last, förutsatt att du packat kanoten rätt. Tänk även på att packa din kanot väl nere vid vattenbrynet, en fullpackad kanot kan vara skadligt tung att bära. Nedan följer några tips på hur du lämpligast packar din kanot.
.
Kanadensare
Faktumet att kanadensaren har en öppen konstruktion ställer högre krav på förankring av samtliga persedlar. Målet är att när kanoten välter och du åter fått den på rätt köl skall ingen av din utrustning gått förlorad. Eftersom du troligen även vill att din väl förankrade last skall hålla sig torr bör du införskaffa olika vattentäta behållare av lämplig storlek. Vissa tycker om att nyttja plasttunnor med täta lock. Själv föredrar jag torrsäckar då dessa kan forma sig efter durkens utformning. Placera din packnings tyngdpunkt i kanotens mitt, så lågt som möjligt. Nyttja ett antal spännband för att säkra din last. Spännbanden får gärna vara av syntetmaterial för att undvika uttöjning vid väta, det är viktigt att inte packningen tillåts röra sig. En mycket viktig sak är att alltid nyttja förankringspunkter placerade nära lasten, så nära att en arm eller en fot ej kan riskera haka fast mellan last och spännband. Det finns tyvärr anledning varför amerikanarna kallar detta packningsmisstag för The Triangle of Death. Den utrustning du behöver nära till hands kan du förvara i en mindre torrsäck vilken du knäpper fast nära din sittplats. Där kan du även spänna fast en lämplig liten behållare utformad att hålla din flitigt använda vattenflaska. Glöm ej heller att surra fast din extrapaddel väl.
.
Kajak
Med en täckt farkost ställs ej lika höga krav på surrning av din last då kajaken oftast har flera smidiga slutna lastutrymmen med tillhörande vattentåliga lock. Använd här samma princip med en centrerad och låg tyngdpunkt. Ditt dricksvattenförråd förvarar du enklast i en vattensäck bakom ryggstödet i din sittbrunn. Din dricksflaska och inplastade karta passar fint i det lastnät som ofta finns framför sittbrunnen. Se även till att din hjälputrustning, för att åter komma upp i kajaken efter en eventuell våt exit, finns lättåtkomlig under det bakre lastnätet, där du även förvarar din extrapaddel.
.
Kläder
Jag tycker att det är skönt att klä sig i funktionsmaterial och badkläder vilka torkar snabbt. Tennisskor eller dykboots på fötterna, tunna dykhandskar på händerna för att undvika blåsor, solskyddskräm, en solhatt och ett par solglasögon (gärna polariserande) med säkerhetssnöre. Mer klädtips hittar du HÄR.
.
Jag hoppas dessa tips hjälper dig en bit på vägen till många trevliga kanotturer framöver. Du finner mer matnyttigt på kajak.nu , forspaddling.com och Svenska Kanotförbundet.

In English