Romundfjället

.

. Foto: G. Franzon


.
Plats: Kampflåhogda, Romundfjället, Trysil, Norge
Tid: 2 dagar under augusti månad
Turkarta: 2545 Trysil
.
Efter en god natts sömn på Klara Camping vid Trysilälven inne i Trysil var det dags att packa ryggsäckarna, och slänga in tälten i Jeepen, för ett par dagars lugn fjällvandring. Med regnet hängande i luften åkte jag och mina tre vänner ca. en timme längs slingriga och backiga vägar norrut och parkerade bilen vid Hiskbekksjön, 815 meters höjd, vid Romundfjällets fot. Sjön ligger i botten av en stillsam dalgång som denna dag avnjöts av ett antal sportfiskare och bärplockare.
Med en karta, lokalt inhandlad nere på Trysils bokhandel, och kompass klev vi på en uppmärkt led som pekade upp mot de fjälltoppar som lockade oss. Efter en timme var vi uppe på 1100 meters höjd, mitt mellan Storelthoa och Slettflåhoa. I den vackra Ådalen rastade vi till det sövande porlande ljudet från bäcken. Vi korsade sedan Ådalen med siktet inställt på Slettflåhoas topp, 1154 meters höjd. En timme senare kunde vi njuta av den magnefika utsikten från toppen. I solskenet kunde vi se ett lokalt regnväder röra sig nere i dalen och hoppades på att vi skulle slippa närkontakt med detta.
På andra sidan toppen, vid Leirbekken, slog vi läger för aftonen. Efter timmar av stillsam tystnad och intressanta samtal somnade vi in under den bara himmelen, som fortfarande skonat oss från regn.
Morgonen därpå vaknade vi tidigt till ett lugnt dimhöljt fjäll. Packade ihop våra sovsäckar och begav oss ned i dalen där Jeepen väntade. En timme senare rullade vi åter längs de slingriga vägarna mot Trysil.
Nöjda med vår fyradagarstripp till Trysil påbörjade vi en trevlig bilfärd hemåt.