Vildmarksleden Ärtknubben

Foto: G. Denstedt
.

Foto: G. Denstedt
.

.

Plats: Vildmarksleden, Bjursås, Falun, Sverige
Tid: 2 dagar under januari månad
Terrängkartan: 648 Leksand

Med nytankad och packad Jeep styr jag och min goda vän norrut genom den spännande snöyran. Äntligen, det känns som det är hög tid att ta del av denna magiskt vackra och långvariga vinter vi blivit välsignade med detta år. När vi tidigare i veckan kontaktade en lokal förmåga vid vårt mål, för helgens vinteräventyr, förstod vi att vi med största sannolikhet kommer att bli ensamma längs Vildmarksleden såhär års då denna vandringsled vanligen avnjuts vid barmark.

Väl på plats vid Bjursås skidcenter parkerar vi bilen vid Bjursens camping. -20 grader kallt och strålande solsken, kan det bli bättre?! Efter att vi stämt av med den trevliga receptionisten och lämnat våra personuppgifter och planer spänner vi på oss våra ryggsäckar och kliver på vandringsleden. Då vi vet att leden är rikligt täckt med snö och löper genom svårforcerad terräng har vi valt snöskor framför skidor. Visserligen är den vackra snön aningen lös för snöskor, men bättre att bara sjunka ned en halv meter istället för en hel meter. Vi har sagt under vårt planerande att vi låter terrängen avgöra hur långt vi kommer hinna vandra längs den totalt 35 km långa leden. Ett mål för denna helg är dock att bestiga Ärtknubben för att njuta av den magnifika utsikten över Falun och Leksand.

Vi angriper ringleden i vänstervarv och den första delen avverkas i rask takt längs en stigande landsväg passerande vackert Falurödfärgade stugor. Väl ute i terrängen åker snöskorna på och ytterligare stigning bidrager till en uppfriskande puls som syresätter våra förväntansfulla lungor. Tyvärr är leden rätt dåligt uppmärkt för denna årstid då själva stigen ej kan skådas under det gnistrande snötäcket. De blå målade markeringsbanden på trädstammarna går sällan runt hela trädstammen och döljs ibland beroende på i vilken vinkel man närmar sig trädet. Leden är även flitigt uppmärkt på stenar vilket är problematiskt vid ett tjockt snötäcke. Detta gör att vi under största delen av vandringen får tillförlita oss på karta och kompass.

Efter 7 km når vi Trugbostugan och då det börjar skymma bestämmer vi oss för att göra kväller i den vackert frostiga raststugan. Ved sågar vi upp i vedboden och snart har vi en mysigt sprakande brasa i den öppna spisen. Efter ett värmande mål mat kryper vi ned i våra sovsäckar och siktar på en tidig morgon för att avverka de 5 km vi har kvar till Ärtknubben.

Den sista kilometern innan toppen bjuder på en härligt prövande vandring/klättring över snötäckt stock och sten. En kraftprövning som känns väl värd då vi till slut står uppe på Ärtknubbens otroligt vackra utsiktsplats. Då vi står där och inmunndigar vår lunch besöks vi av två trevliga killar på skoter som letat sig upp längs en skoterled. Generöst nog får vi lifta nedför berget med killarna innan vi fortsätter vår vandring. Vi väljer att avvika från Vildmarksleden för denna gång för att hinna tillbaka till bilen innan det mörknar.

Vi tar oss ut till en bilväg som via Fjottgårdarna leder tillbaka till Bjursås. Planen är att om möjligt försöka få lift en bit för att hinna före mörkret. Då vägen är allt annat än vältrafikerad blir vi glada då en vänlig dam plockar upp oss och visar oss den varma Dalagästvänligheten genom att erbjuda oss skjuts. Efter en magiskt vacker och frisk vinterhelg sitter vi åter i Jeepen, nu med rosiga kinder och stora leenden.

Totalt har vi vandrat 20 km under dessa två dagar. Förhoppningsvis återkommer vi till Vildmarksleden i höst för att åtnjuta resten av leden.

För mer information om Vildmarksleden och Ärtknubben se Bjursås IK och SverigesVandringsleder.se. Där finner du även kartor.

I filmen nedan kan du se fler bilder från vår snöiga vandring.