Test av handsågar

Tidigare hade jag ofta en liten yxa i min ryggsäck då jag rörde mig ute i skog och mark. Denna fick hjälpa till då ved skulle samlas till brasan eller då en bivack skulle byggas. Sedan jag upptäckt de smidiga små hopfällbara handsågar som i dag finns på marknaden har yxan bytts mot en såg. De bästa fördelarna med sågen tycker jag är att den är lätt, liten och ger en säker och effektiv kapning. Det finns en uppsjö av handsågar på marknaden av olika kvalitet och pris. För att utröna min favorit har jag testat fyra sågar från olika prisklasser för att se hur de står sig i jämförelse med varandra. Sågarna vilka är föremål för detta test är Julas hopfällbara grensåg, Biltemas campingsåg, Fiskars beskärningssåg och Bahcos Laplander. De fyra sågarna har alla ett 1 mm tjockt blad med japansk tandning. .

 
.
Utförande Jag har vägt sågen på en köksvåg samt mätt sågen med hjälp av måttband och skjutmått. Detta kan förklara varför vissa av de uppgifter, vilka tillverkaren uppger, skiljer sig från mina. Under testet har jag kapat både färska och torra trädstammar av lönn, asp, björk och gran. Grovleken på träden har legat mellan 30-70 mm i diameter. Jag har försökt använda alla fyra sågar på samma sätt vid varje kapning, samtidigt som jag räknat antalet sågtag som krävts för att kapa stammen. Antalet sågtag definierar sågen kapkapacitet.
.
.
Hopfällbar grensåg Inköpsplats: Jula Pris: 59 kr Vikt: 210 g Mått hopfälld: 225 mm / 57 mm / 27 mm Mått utfälld: 400 mm / 73 mm / 27 mm Plus: Greppvänligt handtag. Bra pris. Minus: Dålig kapkapacitet. Sågen har ett mycket greppvänligt handtag av gummibeklädd hårdplast. Mekanismen är aningen sladdrig men öppningsspärr finns. Av de fyra testade sågarna har denna sämst kapkapacitet. Sågen är ganska klumpig men kan införskaffas till ett mycket humant pris.
.
.
Campingsåg Inköpsplats: Biltema Pris: 70 kr Vikt: 240 g Mått hopfälld: 294 mm / 51 mm / 29 mm Mått utfälld: 512 mm / 76 mm / 29 mm Plus: Långt blad. Bra pris. Minus: Ingen öppningsspärr. Denna såg är störst av de fyra. Trots storleken är utformningen mycket smäcker. Det långa bladet ger en liten fördel i kapkapacitet i jämförelse med Julas såg. Ur säkerhetssynpunkt är det inte bra att sågen saknar öppningsspärr, sågen öppnar sig lätt och kan skada sin omgivning. I väl utfällt tillstånd ger dock den manuella låsningen en stadig mekanism.
.

.
Fiskars beskärningssåg Inköpsplats: K-Rauta Pris: 169 kr Vikt: 86 g Mått hopfälld: 196 mm / 50 mm / 30 mm Mått utfälld: 353 mm / 58 mm / 30 mm Plus: Smidig. God kapkapacitet. Minus: Handtag kanske kan bli halt vid regn. Detta är den lättaste och minsta sågen av de fyra. Trots detta har sågen den bästa kapkapaciteten av de fyra. Den annorlunda teleskopiska mekanismen är förvånansvärt stadig. Detta är den enda sågen av de fyra vilken inte har något gummiinlägg i handtaget, framtiden får utvisa om detta blir ett problem vid regnväder. Sågen levereras med ett bältesclips.
.
.
Bahco Laplander Inköpsplats: Järnia Pris: 389 kr Vikt: 175 g Mått hopfälld: 233 mm / 50 mm / 30 mm Mått utfälld: 402 mm / 68 mm / 30 mm Plus: Robust. God kapkapacitet. Minus: Relativt dyr. Detta är den dyraste av de fyra sågarna. Sågens utformning ger en trygg känsla av god kvalitet. Bladet, som är ytbehandlat för att motverka rost, ger en bra kapkapacitet. Sågen levereras med en läderrem i handtaget.
.

.
.
Sammanfattning De två billigaste sågarna var prisvärda, men i jämförelse med de två dyrare förlorar de kampen om den bästa kapkapaciteten. Den såg som överraskade mig mest var Fiskars vilken trots sin lilla och lätta design hade en aning bättre kapkapacitet än den mer än dubbelt så dyra Laplander. Framtiden får utvisa hur bra dessa sågar kommer att hålla, jag återkommer längre fram då jag använt sågarna betydligt mer. För stunden har dock Fiskars lilla smidiga såg blivit min favorit och kommer att ha en given plats i min skogsjackficka.